Jak przyrządzić Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym?

Przepis: Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 10 min.

Jak przyrządzić Pyzy ziemniaczane w sosie koperkowym?

Ziemniaki obieram i połowę gotuję (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), zimne ziemniaki przepuszczam przez praskę. Resztę ziemniaków ścieram na tarce o drobnych oczkach tak jak na placki ziemniaczane, odciskam nadmiar płynu. Do zmielonych ziemniaków dodaję ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawiam całość do smaku solą i dobrze wyrabiam. Gotowe ciasto dzielę na 20 równych części. Każdą porcję ciasta układam na dłoni i formuję okrągłe kuleczki. Gotowe pyzy wkładam porcjami do osolonego wrzątku i gotuję przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podaję od razu, polane sosem koperkowym z uduszonym mięsem pokrojonym na kawałki.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556