Przepis: Racuchy z syropem klonowym
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Racuchy z syropem klonowym?
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami włoskimi i solą. Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać 2 łyżki tłuszczu i cukru. Wymieszaną mąkę dodać do mieszanki jajeczno-mlecznej i wyrobić na gładkie ciasto.
Odstawić na 1/2 godziny, aby wyrosło. Resztę tłuszczu rozgrzewać porcjami na patelni.
Za każdym razem wykładać na patelnię 4 porcje ciasta, posypać jagodami i wgnieść owoce w ciasto. Racuchy smażyć z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Usmażyć około 16 racuchów. Gotowe placki polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem.