Przepis: Rogaliki drożdżowe z marmoladą
Ile porcji: 48
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Rogaliki drożdżowe z marmoladą?
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru robię rozczyn, pozostawiam w cieple do wyrośnięcia. Margarynę siekam z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaję wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagniatam ciasto. Pozostawiam w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjmuję i wyrabiam. Wałkuję na grubość około 4 mm, wycinam rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinam koło, dzielę je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady, zawijam w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układam je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piekę w temperaturze 190ºc przez 15 – 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Lukruję lub posypuję cukrem pudrem.