Przepis: Rolada zielona
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Rolada zielona?
Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i upiec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku.
Po upieczeniu ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Jabłka obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć, po chwili dodać galaretkę. Mieszać aż się rozpuści.
Gdy jabłka ostygną ciasto rozwinąć, posmarować jabłkami i zwinąć ponownie.