Przepis: Roladki makowe w masie serowej
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Roladki makowe w masie serowej?
Zarobić kruche Ciasto. Podzielić na 5 części. Z dwóch upiec 2 placki, a z pozostałych zrobić rolady z makiem. W formie ułożyć 3 na wzdłuż lub 5 na poprzek – układa się w zależności jak się będzie kroić placka. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopniach C. Kruche placki można posmarować przed pieczeniem dżemem.
Mak do roladek
Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. Ubić pianę i dodać pozostałe składniki. Na końcu pianę lekko zamieszać.
Masa serowa
Wymieszać ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka i wszystko usmażyć w garnku na wolnym ogniu ok. 8 min. Budyń rozpuścić w zimnym mleku i zagotować w masie serowej.
Ciepłym serem przekładać placki.
Ułożenie placka:
Placek kruchy- ser- rolady – ser – placek kruchy