Przepis: Ryżowe zapiekaneczki
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.
Jak przyrządzić Ryżowe zapiekaneczki?
Ryż zalać mlekiem, dodać łyżkę cukru oraz cynamon. Gotować, aż ryż pochłonie całe mleko, usunąć cynamon, przestudzić. Jabłka obrać, drobno pokroić, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier i skórkę z cytryny, dusić na małym ogniu 5 minut. Morele, śliwki, rodzynki, wiśnie i skórkę pomarańczową drobno pokroić, dodać do ryżu, wymieszać z żółtkami, na koniec ostrożnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Nasmarować masłem 6 małych foremek żaroodpornych, posypać bułką tartą, napełnić masą ryżową, wyrównać powierzchnię. Na niej równomiernie rozsmarować porcję podduszonych jabłek. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i zapiekać 20-25 minut. Każdą zapiekankę udekorować łyżeczka konfitury. Podawać na gorąco.