Przepis: Sałatka z kabaczka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 50 min.
Jak przyrządzić Sałatka z kabaczka?
Kabaczek obrać i gotować w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Odcedzić, przekrajać na pół, wydrążyć pestki i części miękkie. Pokrajać w paski grubości palca i długości ok. 10 cm. Ułożyć na półmisku, posypać drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, polać sokiem z cytryny i olejem, posypać solą i pieprzem, przykryć folią i wstawić do chłodu na ok. 4 godz. Po tym czasie odsączyć marynatę, zgarnąć cebulę i czosnek – zachować je. Pomidory (obrane i bez pestek) wymieszać z drobno pokrajaną zieloną papryką, kaparami, pietruszką i bazylią, dodać cebulę z marynaty, dokładnie wszystko wymieszać i tym sosem polać kabaczki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać na liściach zielonej sałaty. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.