Przepis: Smażone krążki z kabaczka
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Smażone krążki z kabaczka?
Kabaczka myjemy, dokładnie osuszamy, obieramy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Z każdego krążka za pomocą noża wycinamy watowate wnętrze i pestki. Krążki kabaczka oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Jajko rozkłócamy z solą na talerzu. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Krążki kabaczka najpierw zanurzamy w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po kilka krążków tak, aby nie zachodziły na siebie i smażymy z obydwu stron do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Osączamy krążki na papierowych ręcznikach.
Podajemy na ciepło z sosami.