Przepis: Sos koperkowy z jajkiem na twardo
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Sos koperkowy z jajkiem na twardo?
Jaja gotujemy na twardo. W tym czasie podgrzewamy pół litra wody, dodajemy kostkę bulionową. Koperek siekamy drobno. Gdy się zagotuję bulion dodajemy większą połowę posiekanego koperku i gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Po czym dodajemy śmietanę (wcześniej do kubka należy dodać parę łyżek wywaru, aby śmietana się nie ścięła). Gotujemy przez chwilę. W między czasie przygotowujemy zawiesinę z pół szklanki zimnej wody i 2 łyżek mąki. Wlewamy do sosu. Zagotowujemy często mieszając, aby sos się nie przypalił. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka obieramy ze skorupki i wkładamy do sosu. Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką. Smacznego 🙂