Jak przyrządzić Specjał ze śledziem?

Przepis: Specjał ze śledziem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Specjał ze śledziem?

Botwinę oczyścić, umyć, pokroić w kawałki. Buraczki obrać, opłukać, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Jabłko umyć, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w słupki.

W rondlu zagotować 3 szklanki wody, posolić, zakwasić łyżeczką octu, wrzucić buraczki.

Gotować 15 min.

Dodać botwinę, gotować jeszcze kilka min.

Warzywa odcedzić, wystudzić, wrzucić do salaterki, dodać cebulę i jabłko.

Do miseczki wlać olej, pozostały ocet, przyprawić pieprzem, solą, cukrem, dobrze wymieszać, wlać śmietanę, ponownie wymieszać.

Sosem polać warzywa, odstawić na 30 min.

Liście sałaty opłukać, osuszyć.

Rzodkiewki umyć, odciąć listki, pozostawiając krótkie łodyżki.

Śledzie opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić na dzwonka. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki.

Na półmisku ułożyć liście sałaty, na każdym śledzie, botwinę i buraczki w śmietanie, rzodkiewki i jajka.

Podawać z pieczywem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556