Przepis: Strudel z kapustą
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Jak przyrządzić Strudel z kapustą?
Dwie lub trzy głowy małe słodkiej białej kapusty oczyścić, przekroić na cztery części i ugotować do połowy w osolonej wodzie. Wyjąć, wycisnąć, uszatkować, odejmując grubsze łodygi, wrzucić do rondelka z łyżką masła i dusić, podlewając 3/4 szklanki śmietanki i mieszając często, aby nie przypadło do rondla. Skoro się udusi, wystudzić, rozsmarować tę kapustę na wywałkowane ciasto, jak na cieniutki makaron lub na ciasto strudlowe, zwinąć wzdłuż, potem w obwarzanek, włożyć do rondla lub pokrywy grubo wysmarowanej masłem, skropić nim z wierzchu, a skoro się do połowy podpiecze, zalać 3/4 szklanki śmietanki i upiec zupełnie.