Przepis: Śląskie knedle
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Śląskie knedle?
Gorące ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę do puree. Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść ciasto. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na tłuszczu. Ser przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany). Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ręką. Nałożyć porcje nadzienia na środek ciasta. Knedle starannie zlepiać, nadając im owalny kształt. Knedle ugotować we wrzącej, posolonej wodzie, licząc 8 min. Od zagotowania. Podawać okraszone stopionym masłem i posypane zrumienioną tartą bułką, z posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek do tego dania może być surówka z kwaszonej kapusty.