Przepis: Tagliatelle con spinaci
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Tagliatelle con spinaci?
Boczek pokroić w kostkę i umieścić na rozgrzanej patelni. Po kilku minutach smażenia, gdy kawałki boczku porządnie się zezłocą, odlać nadmiar wytopionego tłuszczu.
Przecisnąć przez praskę czosnek i wraz ze szpinakiem dodać do boczku. Ja używam szpinaku mrożonego. Kiedy szpinak rozmrozi się i będzie miękki należy zalać go śmietaną, uważając by się nie zważyła.
Następnie do sosu dodać pokruszony ser Gorgonzola oraz doprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość gotować kilka minut na niewielkim ogniu, aż ser roztopi się i sos odrobinę zgęstnieje.
Sos podawać z makaronem tagliatelle ugotowanym al dente.