Przepis: Talarki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Talarki?
Mąkę wymieszać z opakowaniem drożdży. Dodać szczyptę soli, 50g cukru pudru, cukier waniliowy, 3 żółtka, 1/2 fiolki aromatu cytrynowego, rum i stopione masło lub margaryna. Wszystko wymieszać i dodawać stopniowo letnie mleko. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać talarki kieliszkiem i w środku każdego z nich zrobić dziurkę. Ciasteczka piec na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowe ciasteczka osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Talarki napełnić konfiturą i posypać cukrem pudrem.