Jak przyrządzić Tarta cytrynowa z bezami?

Przepis: Tarta cytrynowa z bezami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 10 min.

Jak przyrządzić Tarta cytrynowa z bezami?

Robimy ciasto:

Do dużej miski przesiewamy 150 g mąki, dodajemy 25 g cukru i pokrojone na kawałki 125 g masła, skrapiamy wodą. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy przez 30 minut w zamrażalniku.

Rozwałkowujemy na okrągły placek i układamy w natłuszczonej formie do tarty, zaginając brzegi.

Nakłuwamy brzegi i pieczemy 10 – 12 minut w 180 stopniach.

Robimy krem:

Sok z cytryny zagotowujemy ze 120 g cukru i zestawiamy z ognia. Pozostały cukier łączymy z 20 g mąki i wbijanymi stopniowo jajkami oraz żółtkami. Mieszamy, by nie powstały grudki.

Do masy jajecznej wlewamy nieco soku, a resztę znów stawiamy na ogniu.

Do gotującego się soku powoli wlewamy masę i zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy posiekane masło i mieszamy.

Krem wylewamy na upieczony kruchy spód, ozdabiamy małymi bezami i wstawiamy do lodówki.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556