Jak przyrządzić Tarta czekoladowa?

Przepis: Tarta czekoladowa

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
Czas przygotowania: 280 min.
Czas pieczenia: 20 min.

Jak przyrządzić Tarta czekoladowa?

1. Okrągłą formę do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm i żłobkowanym brzegiem lekko nasmarować masłem. Mąkę, kakao, cukier puder oraz sól przesiać do miski robota kuchennego, dodać masło i zmiksować. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać żółtko oraz odrobinę lodowatej wody i zagnieść ciasto. Przełożyć je na blat posypany mąką i kakao, po czym rozwałkować na placek o średnicy większej o 8 cm od średnicy formy. Ostrożnie unieść placek, przełożyć do formy i docisnąć. Wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta, przesuwając wałkiem po brzegu formy. Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć suchymi ziarnami fasoli i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Następnie wyjąć z lodówki i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°c. Usunąć ziarna fasoli oraz pergamin i piec jeszcze 5 minut.

3. Przygotować masę czekoladową ganach. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski razem ze zmiękczonym masłem. Śmietanę doprowadzić do wrzenia, po czym przelać do miski czekoladę i dokładnie wymieszać. Dodać rum, cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się stopi. Ganache przelać na gotowy spód i wstawić tartę do lodówki na 3 godziny. Podawać z dekoracją z wiórków czekolady.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556