Przepis: Torcik czereśniowo śmietanowy
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 75 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Torcik czereśniowo śmietanowy?
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować, potem dodawać po 1 żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy i piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Biszkopt przełożyć na talerz i obtoczyć obręczą z tortownicy. Czereśnie wypestkować, przekroić na pół i ułożyć na biszkopcie.
Do soku dolać 140 ml wody, trochę odlać i wymieszać kisiel.
Resztę soku zagotować i ugotować kisiel.
Ugotowany wylać na czereśnie. Ostudzić.
Kremówkę ubić ze śmietan fixem i cukrem.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z kremówką. Ułożyć na czereśniach.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zgęstnieje pokroić w kostkę i ułożyć na brzegu tortu.
W środku ułożyć czereśnie.