Jak przyrządzić Tort Łososiowy?

Przepis: Tort Łososiowy

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Tort Łososiowy?

W małym garnku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, pumpernikiel kruszymy bardzo drobno (w rekach) i mieszamy bardzo dokładnie z roztopiony masłem.

Masę ta wykładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna wyłożonego papierem do pieczenia.

Całość wsadzamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy odrobina zimnej wody.

Serek (najtańszy) śmietanę i łososia wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę całość podgrzewamy do około 50 stopni, przyprawiamy do smaku.

Teraz wstawiamy na piec żelatynę i mieszamy do momentu aż będzie płynna uważając by się nie zagotowała, teraz przekładamy trochę masy serowej do żelatyny ciągle mieszając, gdy mamy już polowe masy w żelatynie możemy całość wlać z powrotem do cieplej masy serowej ciągle mieszając.

Teraz wyciągamy tortownice z lodówki i wlewamy na gore nasza masę. Całość wstawiamy na 2-3-godziny z powrotem do lodówki.

Po zastygnięciu całości wyciągamy ostrożnie tort z formy pomagając sobie nożem który przeciągamy wkoło formy.

Pozostało nam teraz ustroić tort, w tym celu nakladamy łyżeczką małe kupki z czarnego kawioru na krawędzi pomiędzy nimi kładziemy gałki kopru a poniżej kawioru małe koreczki serdelkowe.

Tak przygotowany i ustrojony torcik podajemy na zimno.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556