Przepis: Tort Łososiowy
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Tort Łososiowy?
W małym garnku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, pumpernikiel kruszymy bardzo drobno (w rekach) i mieszamy bardzo dokładnie z roztopiony masłem.
Masę ta wykładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna wyłożonego papierem do pieczenia.
Całość wsadzamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy odrobina zimnej wody.
Serek (najtańszy) śmietanę i łososia wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę całość podgrzewamy do około 50 stopni, przyprawiamy do smaku.
Teraz wstawiamy na piec żelatynę i mieszamy do momentu aż będzie płynna uważając by się nie zagotowała, teraz przekładamy trochę masy serowej do żelatyny ciągle mieszając, gdy mamy już polowe masy w żelatynie możemy całość wlać z powrotem do cieplej masy serowej ciągle mieszając.
Teraz wyciągamy tortownice z lodówki i wlewamy na gore nasza masę. Całość wstawiamy na 2-3-godziny z powrotem do lodówki.
Po zastygnięciu całości wyciągamy ostrożnie tort z formy pomagając sobie nożem który przeciągamy wkoło formy.
Pozostało nam teraz ustroić tort, w tym celu nakladamy łyżeczką małe kupki z czarnego kawioru na krawędzi pomiędzy nimi kładziemy gałki kopru a poniżej kawioru małe koreczki serdelkowe.
Tak przygotowany i ustrojony torcik podajemy na zimno.