Przepis: Tort serowy z mandarynkami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Tort serowy z mandarynkami?
Masło rozpuścić, dodać cukier, jajka, olejek pomarańczowy i szczyptę soli. Ubić na puszystą masę w kąpieli wodnej i pozostawić na 10 minut. Wsypać obie mąki. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 45 minut w temp 160stC.
Żelatynę namoczyć, mandarynki odsączyć z zalewy. Kilka cząstek odłożyć do dekoracji. Twarożek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową oraz 3 łyżkami zalewy z mandarynek. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z kremem twarożkowym. Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki. Pierwszy ułożyć w tortownicy, skropić łyżeczką zalewy mandarynkowej, przybrać częścią owoców i pokryć 1/3 porcji kremu twarożkowego.
Nałożyć drugi krążek ciasta i postąpić podobnie jak z pierwszym krążkiem. Przykryć ostatnim krążkiem. Wierzch i boki tortu pokryć resztą kremu.
Dekorować cząstkami mandarynek i czekoladkami. Wstawić na 2 godziny do lodówki.