Przepis: Vedarai – kiszka ziemniaczana
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Vedarai – kiszka ziemniaczana?
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Boczek drobno pokroić, podsmażyć z cebulka i dodać do startych ziemniaków. Dodać kaszę i mleko, a następnie doprawić przyprawami. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Kiszkę dobrze oczyścić i wytrzeć sola i czosnkiem, wyplukac.
Kiszkę luźno napełnić masą ziemniaczaną. Blachę wysmarować tłuszczem i wlać troszeczkę wody, po czym ułożyć na niej kiszki.
Piec 40 min w temperaturze 250 stopni C, po czym zmniejszyć do 200 st.C i piec dodatkowe 20 minut.
Aby kiszki nie popękały, po pierwszych paru minutach w piekarniku po nakłuwać je igłą. Również można je podlewać od czasu do czasu tłuszczem który się uzbiera na blaszce. Podawać ze skraweczkami lub podsmażonym boczkiem z cebula.