Przepis: Waniliowe scones z mleczną czekoladą
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Waniliowe scones z mleczną czekoladą?
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tych składników masło i zmiksować.
Jajko wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać do masy i dobrze zmiksować. Dodać na koniec groszki czekoladowe albo pokrojoną na kawałki czekoladę. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto.
Uformować koło i wyciąć 8 trójkątów.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rożki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie mlekiem. Wierzch można posypać cukrem brązowym.
Rożki pieczemy przez ok. 20-25 minut – do zrumienienia.
Nasze trójkątne scones można polać lukrem, ale również podać z dżemem czy nutellą – z czym tylko mamy ochotę. Mi lukier wystarczył, bo podkreślił smak rożków, które bardzo mi zasmakowały – same … ciasto jest rewelacyjne 🙂