Przepis: Wiewiórka cioci Władzi
Ile porcji: 15
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 55 min.
Jak przyrządzić Wiewiórka cioci Władzi?
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny. Rodzynki zalać wrzątkiem. Orzechy i czekoladę posiekać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodać cukier, żółtka oraz masło.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem.
Dodać do masy, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, wszystko razem wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blachy.
Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto można polukrować lub polać czekoladą.