Przepis: Wstążki sylwestrowe
Ile porcji: 25
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Jak przyrządzić Wstążki sylwestrowe?
Przesianą mąkę tortową wysypujemy na tortownicę. Dodajemy sól do smaku i dwie trzecie szklanki śmietany. Wyrabiamy na gładkie ciasto, dodając tyle śmietany, aby jego konsystencja była taka jak ciasta pierogowego. Ilość śmietany zależy od gatunku mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy na cienki i równy placek, a następnie kroimy nożem na wstążki szerokości ok. 1/2 cm. Każdą wstążkę zwijamy w zygzak i odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Możemy też użyć maszynki do makaronu, wtedy wstążki wychodzą równe. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. ,aż się zrumienią. Kruchość ciasteczek zależy jak bardzo jest kwaśna śmietana. Musi być bardzo kwaśna.