Przepis: Zrazy wołowe zawijane
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min
Jak przyrządzić Zrazy wołowe zawijane?
Mięso pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, pobić tłuczkiem na cienki płat.
Słoninę i ogórek pokroić w paski.
Płaty mięsa posmarować musztardą, nakładać po 2-3 paski ogórka i słoniny, zawijać, spiąć wykałaczkami.
Zrazy oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
Wlać 1/8l wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, doprawić solą i pieprzem, zagotować, dodać śmietanę. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzić rosołem lub wodą.
Wyjąć wykałaczki, zrazy ułożyć na półmisku i polać sosem.
Podawać z kaszą gryczaną.
Smacznego