Przepis: Zupa ogórkowa z koperkiem
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas gotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Zupa ogórkowa z koperkiem?
Rosół ugotować, odsączyć z warzyw, gotować na małym ogniu. Ziemniaki i marchewki umyć, pokroić w drobną kostkę i dodać do rosołu.
Kiszone ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kiedy ziemniaki i marchewka będzie miękka, można dodać starte ogórki i część wody ze słoika (w zależności od tego jak intensywną (kwaśną)chcemy uzyskać zupę).
Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek tak, aby tylko zmienił barwę. Pozostanie wtedy bardzo aromatyczny koperkowy smak i zapach.