Przepis: Zupa pomidorowa domowa
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zupa pomidorowa domowa?
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty, mieszając cały czas. Dodać rozdrobnione pomidory oraz bazylię i przez chwilę razem dusić. Następnie podlać winem i dolać gorący bulion. Gotować przez mniej więcej 15 minut. Następnie wyjąć gałązki bazylii, a zupę dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze raz podgrzać (ale nie gotować). Podawać z pokrojonymi w kostkę grzankami z bułki lub pszennego chleba tostowego.