Przepis: Zygfrydki – śląski smakołyk
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zygfrydki – śląski smakołyk?
Miękkie masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym.
Dodać jajka i śmietanę.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto wyrobić na gładką masę, przełożyć do foliowej torebki.
W jej rogu wyciąć małą dziurkę.
Na posmarowany smalcem pergamin wycisnąć obręcze.
W szerokim rondlu rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz położyć pergamin z ciastkami (papierem do góry).
Chwilę odczekać, a gdy ciastka oderwą się od pergaminu, papier usunąć.
Ciastka przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.
Po wystudzeniu zygfrydki posypać cukrem pudrem.