Przepis na Buraczki z chrzanem i buraczkami ćwikłowymi

Składniki potrzebne do przepisu: Buraczki z chrzanem i buraczkami ćwikłowymi

  • >buraki ćwikłowe 1,5 kg
  • chrzan 40 – 60 dag
  • cukier
  • sól
  • cytryny 0,8 – 1 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Buraczki z chrzanem i buraczkami ćwikłowymi ?

    Dzień wcześniej gotujemy buraczki czerwone, (najlepiej podłużne nie okrągłe, bo nie mają twardych włókien w środku) – jednakowej wielkości.

    Myjemy je w ciepłej wodzie, szorujemy dokładnie szczoteczką, układamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok 60 – 90 minut.

    Korzenie chrzanu namaczamy w zimnej wodzie na ok. 1 godzinę.

    Buraczki ścieramy na tarce o drobnych otworkach.

    Chrzan obieramy i również ścieramy na drobnych oczkach tarki (najlepiej robić to gdzieś blisko ognia – ja wykorzystuję piec w kotłowni u rodziców – wtedy nie piecze i nie wyciska z oczu łez).

    Cytryny sparzamy wrzątkiem, kroimy na połówki i wyciskamy sok w urządzeniu do wyciskania cytrusów, lub po prostu wyciskamy w dłoniach, pomagając sobie łyżeczką.

    Starte buraczki i chrzan łączymy ze sobą w dużym rondlu (zostawiając troszkę, by można było później poprawić smak), dokładnie mieszamy, dodajemy sól do smaku, cukier oraz sok z cytryny.

    Jeszcze raz dokładnie wszystkie składniki mieszamy.

    Nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około 40 – 60 minut, aby wszystko się „przegryzło”.

    Po tym czasie próbujemy, czy osiągnęliśmy odpowiednią moc, jeśli nie jesteśmy zadowoleni bo jest za słaby – dodajemy jeszcze odrobinę zostawionego startego chrzanu, cukier i sok z cytryny, jeśli jest za mocny, dodajemy pozostałe buraczki, mieszamy…degustujemy i rozkładamy w słoiczki.

    Szczelnie zakręcamy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556