Przepis na Ciasto kakaowe z kokosem

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto kakaowe z kokosem

  • >mąka biała pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 250 g
  • margaryna 250 g
  • jajka 5 sztuk
  • >śmietana lub mleko 4 łyżki
  • kakao gorzkie 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 40 min.
    Czas pieczenia: 40 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto kakaowe z kokosem ?

    1.Ciasto:

    Mąkę,proszek do pieczenia,cukier,margarynę,żółtka jaja,mleko [śmietanę], kakao oraz cukier waniliowy razem dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już dobrze utarte dodajemy ubitą pianę z wcześniej oddzielonych białek.

    2.Posypka:

    Masło należy stopić,dodać do niego pozostałe produkty i wymieszać tak aby powstała posypka. Wyłożyć na ciasto.

    3.Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę [bułka tarta sprawia że ciasto łatwo odchodzi od blaszki] wylewamy ciasto.

    4.Ciasto należy piec najpierw w temp. ok. 170 stopni. Potem temp. trzeba zmniejszyć do ok.150, 140 stopni, gdyż kokosy mogą się zbyt przypiec. Pieczenie trwa ok 40 min. [Temperatury podane dla piekarników z włączonym termoobiegiem]

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556