Przepis na Clafoutius z czereśniami

Składniki potrzebne do przepisu: Clafoutius z czereśniami

  • >ciemne czereśnie 50 dkg
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka 4 łyżki
  • >likier wiśniowy lub brandy 2 łyżki
  • mleko 3/4 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • cukier waniliowy
  • masło 1 łyżka
  • aromat cytrynowy kilka kropli
  • sól szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Clafoutius z czereśniami ?

    Czereśnie umyć, osączyć, oczyścić z pestek i ogonków, przełożyć do miseczki, wymieszać z alkoholem i łyżką cukru, odstawić na godzinę.

    Do przesianej mąki wsypać pozostały cukier i, mieszając, wlać mleko. Dodać żółtka, aromat, cukier waniliowy. Utrzeć wszytko mikserem na gładką masę.

    Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać ją z utartą masą. Formę do zapiekanek posmarować masłem.

    Włożyć czereśnie, przykryć je ciastem. Wstawić do piekarnika nagranego do 180 stopni i piec 45 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556