Składniki potrzebne do przepisu: Cytryna z bergamotką jogurtowiec od serca
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 0godz. 20min.
Czas przygotowania: 1 dni
Czas pieczenia: 20 min.
jak przyrządzić Cytryna z bergamotką jogurtowiec od serca ?
Jaja ubijam razem z cukrem mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia i wsypuję pomału delikatnie mieszając.
Formę okrągłą o średnicy 26 cm smaruję i wylewam do niej ciasto. Piekę w temp. 170 stopni 20 minut.
Masa jogurtowa:
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę, dodaję cukier waniliowy i miksuję na sztywno.
Dodaję jogurt grecki.
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, następnie dodaję 1/2 szklanki gorącej wody i rozpuszczam, dolewam sok cytryna bergamotka.
Po przestygnięciu wlewam do masy jogurtowej.
Brzoskwinie odsączam na sitku z soku i układam na biszkopcie. Wcześniej boki formy wykładam papierem do pieczenia.
Na brzoskwinie wylewam masę jogurtową.
Galaretka cytrynowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody, następnie dodaję 1 szklankę gorącej wody, rozpuszczam.
Dolewam 1,5 szklanki soku.
Odstawiam do przestygnięcia.
Galaretkę malinową rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.
Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
Jak stężeje – foremką wycinam serca.
Można na dnie płaskiego naczynia wyłożyć folię, łatwiej się będzie serca odrywać.
Na masie jogurtowej układam serca, na nie wylewam galaretkę cytrynową.
Sernik wstawiam na noc do lodówki.