Składniki potrzebne do przepisu: Kurki w śmietanie z rukolą
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas smażenia: 10 min.
jak przyrządzić Kurki w śmietanie z rukolą ?
Kurki dokładnie umyć, dokładnie oczyścić z piasku. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na niej pokrojone w kosteczkę cebule- którą po chwili należy lekko posolić, przeciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut. Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i garścią rukoli.