Przepis na Kura duszona w warzywach

Składniki potrzebne do przepisu: Kura duszona w warzywach

  • >kura – w całości 80 dag
  • sól do smaku
  • czosnek 1 ząbek
  • mrożone warzywa bez brukselki 1 opakowanie
  • olej 3 łyżki
  • >wrząca woda 1 szklanka
  • >pieprz naturalny lub ziołowy
  • kostka rosołowa 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 80 min.

     

    jak przyrządzić Kura duszona w warzywach ?

    Mięso oddzielić od kości, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na jasno złoty kolor w gorącym oleju. Odsunąć mięso na bok, wsypać posiekaną cebulę i czosnek, przesmażyć do zeszklenia. Włożyć mrożone warzywa i podlać wrzącą wodą, która powinna przykryć potrawę. Po zagotowaniu dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 min. Dodać kostkę rosołową. Sosu nie powinno zostać zbyt wiele, gotowa potrawa powinna tylko nim podpływać.