Składniki potrzebne do przepisu: Marchewka w polewie pomarańczowej
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Marchewka w polewie pomarańczowej ?
Mały kawałek imbiru obrać i zetrzeć na tarce, żeby otrzymać 1/2 łyżeczki. Odstawić. W 2l rondlu zagotować na silnym ogniu warstwę wody o wysokości 2,5cm. Wrzucić marchewkę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień.
Gotować pod przykryciem 10-12 min (8-10 w przypadku rozmrożonej marchewki), aż lekko zmięknie. Marchewkę dokładnie odcedzić i wrzucić z powrotem do rondla.
Dodać marmoladę, masło, musztardę i imbir. Dusić bez przykrycia przez 3 min, mieszając, aż marchewki równomiernie pokryją się polewą.
Można położyć do naczynia nadającego się do gotowania w kuchence mikrofalowej z pokrywą. Przykryć i ochłodzić w lodówce do 8 godz. przed podaniem.
Odgrzewać 4-5 min w kuchence mikrofalowej nastawionej na pełną moc.