Składniki potrzebne do przepisu: Makówki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Makówki ?
Mak gdy już mamy go utartego to wkładamy do garnka razem z bakaliami (jakie lubicie ja dałam rodzynki, migdały i orzechy włoskie) i miodem. Zalewamy mlekiem i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut.
Teraz bierzemy dużą miskę i układamy warstwami: kromki bułki i zalewamy to dokładnie mieszaniną makowo-mleczną. Postępujemy tak do skończenia się składników – na samej górze ma być mak.
Makówki najlepiej zrobić dzień wcześniej aby dobrze nasiąkły – nie mogą być za suche ani za mokre. Ja je lekko polałam jeszcze mlekiem około 6 łyżkami.
Ozdabiamy górę migdałami całymi i słupkami migdałowymi.