Przepis na Makówki

Składniki potrzebne do przepisu: Makówki

  • >baton lub chałka pokrojone na kromki 1 sztuka
  • mleko 1,5 litra
  • mak zaparzony i utarty w makutrze 10 dag
  • bakalie 1 szklanka
  • miód 2 łyżki
  • >słupki migdałowe do ozdoby
  • migdały do ozdoby
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Makówki ?

    Mak gdy już mamy go utartego to wkładamy do garnka razem z bakaliami (jakie lubicie ja dałam rodzynki, migdały i orzechy włoskie) i miodem. Zalewamy mlekiem i gotujemy ciągle mieszając około 5 minut.

    Teraz bierzemy dużą miskę i układamy warstwami: kromki bułki i zalewamy to dokładnie mieszaniną makowo-mleczną. Postępujemy tak do skończenia się składników – na samej górze ma być mak.

    Makówki najlepiej zrobić dzień wcześniej aby dobrze nasiąkły – nie mogą być za suche ani za mokre. Ja je lekko polałam jeszcze mlekiem około 6 łyżkami.

    Ozdabiamy górę migdałami całymi i słupkami migdałowymi.