Przepis na Meksykańskie chili

Składniki potrzebne do przepisu: Meksykańskie chili

  • >mięso mielone 300 g
  • kukurydza z czerwoną fasolą (mieszanka w puszce) 1 op
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 szt średnia
  • cebula mała pokrojona w kostkę 1 szt
  • >sos chili 100 g
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • pomidory bez skórki pokrojone 1 puszka
  • bulion z kostki rosołowej 1 szklanka
  • liść laurowy 1 szt
  • bazylia suszona
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Meksykańskie chili ?

    Mięso podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, aż stanie się sypkie. Następnie podlewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę, pieprz, bazylię, liść laurowy i sos chili (najpierw mniej, bo potem można dodać…).

    Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy kukurydzę z fasolą i gotujemy bez przykrycia około 10minut, żeby nadmiar wody odparował i sos zgęstniał.

    Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej sosu chili. Gotowe chili nakładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną startego żółtego sera lub świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem (np. chlebem kukurydzianym).

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556