Przepis na Mini ptysie

Składniki potrzebne do przepisu: Mini ptysie

  • mąka tortowa 125 gram
  • masło 60 gram
  • woda 250 ml
  • jajko 2 szt
  • śmietana kremówka 300 ml
  • sól szczypta
  • cukier puder
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas pieczenia: 20 min.

     

    jak przyrządzić Mini ptysie ?

    250 ml wody zagotować z masłem i solą. Przesianą mąkę dodać do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo aż masa będzie gładka i zacznie odrywać się od ścianek. Lekko przestudzić. Wbić po jednym jajku ciągle mieszając mikserem na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzać do 180st.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy z otworem największej gwiazdki i wyciskać małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia. 300ml śmietany ubić na sztywno, dodać 2 łyżki przesianego cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i napełnić ptysiowe kulki. Odstawić do lodówki

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556