Przepis na Muffinki Amaretto

Składniki potrzebne do przepisu: Muffinki Amaretto

  • >ciasteczka lub biszkopciki o smaku amaretto 4 szt
  • >masa marcepanowa 20 dag
  • mąka 250 gram
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • miód płynny 10 gram
  • olej 60 ml
  • śmietana kwaśna 50 gram
  • >likier amaretto 100 ml
  • >polewa biała
  • cukier puder 10 gram
  • >barwnik spożywczy zielony
  • >perełki cukrowe
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Muffinki Amaretto ?

    Blaszkę na muffinki posmarować masłem.

    Ciasteczka rozkruszyć. 50 gram marcepanu pokroić i wymieszać z maka, ciasteczkami, proszkiem do pieczenia oraz soda.

    Roztrzepane jajko połączyć ze śmietaną, miodem, olejem i likierem. Wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać.

    Ciastem wypełnić foremki i piec w temperaturze 180st. C około 15 minut.

    Resztę masy marcepanowej dokładnie zagnieść z cukrem pudrem i barwnikiem. Masę cienko rozwałkować miedzy dwoma kawałkami folii spożywczej, a następnie foremka wyciąć choinki.

    Rozkruszoną polewę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka posmarować polewą muffinki.

    Na koniec ciastka udekorować marcepanowymi choinkami na których ułożymy cukrowe perełki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556