Przepis na Parowańce

Składniki potrzebne do przepisu: Parowańce

  • mleko 1/2 litra
  • mąka 1/2 kg
  • drożdże 8 dag
  • sól
  • cukier 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Parowańce ?

    Szykujemy rozczyn: do 1 szklanki ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie.

    Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, 1 szklankę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn.

    Ciasto należy dobrze wyrobić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

    Odrywam małe kulki, obtaczam w mące, robię placuszki, wkładam łyżeczkę dżemu, formuję w kulki, pozostawiam do wyrośnięcia.

    W garnku gotuję wodę, następnie na garnek kładę pokrywkę od patelni zapobiegającą „strzelaniu” tłuszczu i paruję na nie kulki około 8-10 minut.

    Mój sposób parowania widać na zdjęciach, można też wykorzystać do tego lnianą ściereczkę lub najprościej garnek do gotowania na parze.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556