Przepis na Potłuczone jaja

Składniki potrzebne do przepisu: Potłuczone jaja

  • jaja 5 szt
  • >pieczarki drobno poszatkowane (średnie) 15 szt
  • cebula 1 szt
  • natka pietruszki 1 garść
  • suszone grzyby 1 garść
  • majonez 3 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 15 min.
    Czas smażenia: 5 min.

     

    jak przyrządzić Potłuczone jaja ?

    Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą.

    Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy – tniemy zdecydowanym ruchem ręki – pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej).

    Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy. Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

    Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.

    W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.

    Rumienimy przez krótką chwilę. Zrumienione połówki doskonale nadają się jako przekąska na zimno oraz na ciepło. Wystarczy w ostatniej chwili włożyć jaja do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 15 minut i gotowe.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556