Przepis na Ryż po meksykańsku

Składniki potrzebne do przepisu: Ryż po meksykańsku

  • pomidory 4
  • cebula 1
  • czosnek 3 ząbki
  • ryż 1/2 szklanki
  • >mięso wołowe 20 dag
  • papryka czerwona 1/2
  • fasola czerwona 1 puszka
  • kukurydza 1 puszka
  • szczypiorek
  • olej 3 łyżki
  • woda 1 szklanka
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Ryż po meksykańsku ?

    1. Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich jednolita, gładka masa o zawiesistej konsystencji.

    2. Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.

    3. Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na gorąco jako samodzielne danie.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556