Przepis na Sos beszamelowy

Składniki potrzebne do przepisu: Sos beszamelowy

  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • mleko 0,3 L
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • żółtko surowe 1 szt.
  • ser żółty tarty 5 dkg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 10min.
    Czas przygotowania: 10 min.

     

    jak przyrządzić Sos beszamelowy ?

    Masło topimy w rondelku, dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Następnie stopniowo dolewamy mleka i znowu mieszamy aż do momentu powstania gładkiej masy. Należy pamiętać, aby gaz pod rondelkiem był minimalny.

    Do gotowej masy wbijamy żółtko, wsypujemy starty ser oraz przyprawy. Mieszamy wszystko i gotowe.

    Sos świetnie nadaje się do zapiekanek warzywnych oraz mięsnych.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556