Przepis na Sponge-szybkie ciasto do kawy

Składniki potrzebne do przepisu: Sponge-szybkie ciasto do kawy

  • jajka 3 szt
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • >aromat pomarańczowy lub waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki
  • >margaryna lub masło 50 g
  • marmolada lub konfitura 1 mały słoiczek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Sponge-szybkie ciasto do kawy ?

    Ubić jajka z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Dobrze ubić, by nie było grudek (można ubijać mikserem). Zagotować mleko z margaryną, lekko przestudzić i jeszcze dobrze ciepłe dodać do masy, wymieszać. Wyłożyć do średniej wielkości tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w nagrzanym piekarniku 170 st. około 20-30 minut.

    Po wystudzeniu przekroić, przełożyć marmoladą lub dżemem. Wierzch polukrować lub posypać cukrem pudrem z wanilią.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556