Przepis na Szarlotka

Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka

  • jabłka 1 kg
  • cukier 2 szkl
  • mąka pszenna 3 szkl
  • masło 1 kostka
  • jajka 3 szt
  • śmietana 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Szarlotka ?

    Jabłka (najlepiej antonówki) obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i zacząć dusić. Gdy jabłka są już uprażone dodajemy cukier (niecałą 1 szkl.) i jeszcze chwile dusimy.

    Do mąki dodajemy 1 szklankę cukru, kostkę miękkiego masła, wbijamy jajka (2 całe i 1 żółtko), łyżkę śmietany i zagniatamy ciasto. Gdy jest gotowe, owijamy go folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy na ok 3 godziny do zamrażalki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą układamy w foremce (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą). Ja kroję zmrożone ciasto nożem na cienkie plasterki i układam jeden koło drugiego. Wykładamy jabłka na ułożone w foremce ciasto i przykrywamy plasterkami ciasta z pozostałej części. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556