Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Szarlotka ?
Jabłka (najlepiej antonówki) obrać, pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i zacząć dusić. Gdy jabłka są już uprażone dodajemy cukier (niecałą 1 szkl.) i jeszcze chwile dusimy.
Do mąki dodajemy 1 szklankę cukru, kostkę miękkiego masła, wbijamy jajka (2 całe i 1 żółtko), łyżkę śmietany i zagniatamy ciasto. Gdy jest gotowe, owijamy go folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy na ok 3 godziny do zamrażalki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą układamy w foremce (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą). Ja kroję zmrożone ciasto nożem na cienkie plasterki i układam jeden koło drugiego. Wykładamy jabłka na ułożone w foremce ciasto i przykrywamy plasterkami ciasta z pozostałej części. Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.