Składniki potrzebne do przepisu: Szarlotka z serkiem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Szarlotka z serkiem ?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód 2/3 ciasta, na wierzch – 1/3.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 – 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Uwaga! ciasto bez użycia jajek.