Składniki potrzebne do przepisu: Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Tagliatelle z szynką w sosie śmietanowym ?
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, odstawić w ciepłe miejsce.
Szynkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć (np. na masmixie kulinarnym). Dodać śmietanę i połowę parmezanu, doprawić startą gałkę muszkatołową. Sos gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż zgęstnieje, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Sos wymieszać z makaronem, wyłożyć na talerze (najlepiej podgrzane). Każdą porcje posypać pozostałym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.