Składniki potrzebne do przepisu: Tort Tomek
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 20min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 80 min.
jak przyrządzić Tort Tomek ?
Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać kakao. Wymieszać i przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Ciasto kokosowe: Białka ubić, dodać cukier. Dodać mąkę z kokosem i sok z cytryny. Wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt ciemny: Przygotować tak jak biszkopt jasny.
Po przestudzeniu wykrawamy cienkie paski po każdej bocznej stronie (do połowy długości placka).
Biszkopt: Przygotowujemy jak poprzednie. Po upieczeniu przekrawamy na pół.
Krem: Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Smarujemy wszystkie części tortu, zaczynając od biszkopta jasnego, ciasta kokosowego, następnie biszkopta ciemnego, a na koniec kolejno przekrojony na pół biszkopt. Do pozostałej części dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy. Niebieską masą smarujemy wierzch tortu.
Dekorujemy masą marcepanową zmieszaną z barwnikami i pisakami według uznania.