Jak przygotować Keks wyborny?

Przepis: Keks wyborny

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćKeks wyborny ?

Pokrojone bakalie moczyć w rumie 3-4 godz. Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając, połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.

Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite.

Dodać bakalie (łuskane orzechy włoskie, daktyle drylowane, suszone śliwki kalifornijskie, suszone morele, migdały kalifornijskie, kandyzowana skórka pomarańczowa) oprószone mąką, rum oraz proszek do pieczenia.

Dobrze wymieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości formy).

Piec 45-55 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200st.C.

Ciasto przestudzić, wyjąć z formy, posmarować podgrzanym dżemem i przybrać bakaliami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553