Składniki potrzebne do przepisu: Wiejskie pierożki
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Wiejskie pierożki ?
Mleko(woda ciepła) +drożdże +2 łyżeczki cukru +ok. 15 łyżek mąki=wszystko dokładnie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.
Jajka delikatnie roztrzepać i prawie wszystkie wlać do wyrośniętego rozczynku zostawiając troszeczkę na posmarowanie pierożków.Dodać również 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli oraz mąkę, z tym, że mąkę dodawać stopniowo, tak, żeby wyrobione ciasto miało konsystencję miękkiej plasteliny. Ilość mąki podałam w przybliżeniu, trzeba po prostu „na wyczucie” wyrobić ciasto:-) Na końcu dodać roztopioną i chłodną margarynę i znów wyrobić ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodać jeszcze mąki. Ciasto trzeba dobrze wyrobić, tak, żeby pękały pęcherzyki z powietrzem, a ciasto musi się nie przyklejać do ręki. Tak przygotowane ciasto odstawić znowu do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Połowę wyrośniętego ciasta wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i przemięsić jeszcze raz. Rozwałkować placek grubości ok. 0,5cm, wycinać szklanką krążki, na które nakładać wcześniej przygotowany farsz, zlepiać, układać na posmarowanej tłuszczem formie, zostawić, aby jeszcze podrosły, następnie smarować pozostałym jajkiem, można posypać suchym makiem. Piec na złoty kolor w temp. 180st.
Farsz może być różny, według gustu, np. świeża kapusta z koncentratem pomidorowym lub kapustą kiszoną z kaszą gryczaną, może być też mięso mielone lub pokrojone w kostkę, możemy też użyć ziemniaków wymieszanych z białym serem, soczewicy, grzybów,… co kto i jak lubi.