Przepis na WZ’ka ze śmietaną

Składniki potrzebne do przepisu: WZ’ka ze śmietaną

  • żelatyna 1 łyżeczka kopiasta
  • >polewa czekoladowa 1/2 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • cukier waniliowy 2 szt
  • śmietan fix 1 szt
  • śmietana kremówka 36% 1 litr
  • >aromat sherry 1 szt
  • sól 1 szczypta
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • >ciemne kakao 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • mąka tortowa 6 łyżek
  • cukier drobny 12 łyżek
  • jajka 6 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić WZ’ka ze śmietaną ?

    Biszkopt:

    jajka – 6 szt

    drobny cukier – 12 łyżek

    mąka tortowa – 6 łyżek

    mąka ziemniaczana – 3 łyżki

    ciemne kakao – 3 łyżki

    soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki

    sól – 1 szczypta

    aromat sherry – 1 szt

    MASA:

    Śmietana kremówka 36% – 1 litr

    śmietan-fix – 1 szt

    cukier waniliowy – 2 szt

    cukier puder – 3 łyżki

    żelatyna – 1 łyżeczka kopiasta

    polewa czekoladowa – 1/2 szt

    Biszkopt- białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę z szczyptą soli, następnie dodawać cukier i żółtka dalej mieszając. Dodać aromat.

    Mąkę, kakao i sodę połączyć i przesiać przez drobne sito i dodawać stopniowo do masy, którą mieszamy już tylko łyżką. Przemieszać tak, aby kakao zmieszało się całkowicie z masą. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć z formy wierzchem w spód. W taki sposób niech stygnie.

    Masa: żelatynę namoczyć w 3 łyżkach przygotowanej, zimnej wody i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozpuścić ją na małym ogniu i odstawić.

    Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żelatynę (już zimną). Lekko wszystko połączyć.

    Biszkopt zimny przekroić na 3 plastry, delikatnie nasączyć każdą część ciasta wodą zmieszana z odrobina wódki. Przekładać każdy plaster śmietaną, uważając aby dokładnie dociskać ciasto. Na wierzch wyłożyć resztę śmietany i zrobić na niej wzorek wycięta z tektury lub plastiki w ząbki szpatułką. Polewę rozpuścić i zrobić bardzo cieniutkie i delikatne wzorki, uważając aby nie roztopiła śmietany. Nie potrzebuje specjalnie długo stać w lodówce – 15 – 30 minut wystarczy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556